Menü
4026 Debrecen, Péterfia utca 34. +36/30-748-8901
Ez a cikk archiválva lett. A weboldalról már közvetlenül nem elérhető.

Spájzcédula Márton-napra

2020. október 19
3994
Spájzcédula Márton-napra

Öröm volt olvasni a Facebook oldalunkon közzétett nyereményjátékra beérkező válaszok sokaságát és sokszínűségét. Mi az a spájzcédula? - hangzott el a kérdés, amelyre legtöbben azt a helyes választ írták, hogy étlap, étrend régiesen. Tehát egy adott, vagy tervezett étkezés ételeit és italait foglalja össze. Ha belegondolunk, nem állhat távol a valóságtól az sem, hogy a spájzcédula a spájzból hiányzó áruk vásárlásra történő felírása.

Mint ahogy minden ünnepnek megvannak a saját hagyományai, népszokásai, a Márton-naphoz különösen sok babonát, szokást köt a néphagyomány. A Márton-nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett, amihez aztán akad felírnivaló is arra a spájzcédulára.

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik" -tartja a mondás. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások; így például libaleves, libasült, amiből küldeni szokás ám a papnak is, különösen a hátsó részéből, amit úgy hívunk, hogy „püspökfalat".
A jó gazda három héten keresztül tömi a libáját, hogy annak finom májából is jusson a terített asztalra.
Elgondolkodtató, mennyire különbözik a város és falu emberének cédulájára felírt lista. A vidéken élő háztáji gazdálkodás sokak szemében akár idilli is lehet, hiszen a jó gazda mindent megtermel magának, amire szüksége van és persze finomabb annál semmi nincs a világon. Igen ám, csak ez kellő szorgalom, szaktudás és tapasztalat nélkül szinte biztos kudarchoz vezet.

Az, hogy könnyebb vagy nehezebb a város emberének, sokáig vitathatjuk, de ami biztos, hogy bő három hetünk van arra, hogy a libalakomára alaposan felkészüljünk. Míg a gazda kezdheti tömni a libát, mi felkutatjuk, honnan is szerezzük be a püspökfalatra valót.

A Reskontó Márton-napi spájzcédulája:

• Hideg libamáj zsírjával, friss kerti zöldségekkel, pirítóssal
• Tárkonyos libaraguleves
• Konfitált libacomb sütőtökös, zöldborsós rizottóval
• Lúdláb kehely
• Koccintás „Márton poharával", vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral


"Már liba koromban hallottam e napnak
Hírét, hogy innepe van Mártony papnak.
Rég tudom, hogy ilyenkor a torkos babona.
Eleitől fogva nyársra ludat vona,
Mert apám, anyám is mikor megölettek,
E nyalánk szokásnak áldozati lettek."
Csokonai Vitéz Mihály

 

címkék:
Témák
Címkék